Ertuğ Uçar | TEGET Mimarlık Ortak

59e7fe25-228f-4510-a5d5-cc14bf2df04b

Ofisinize ekip arkadaşı alım süreciniz nasıl?


Ekibimizi genişletmek istediğimizde etrafı sorup soruşturmaya başlıyoruz genelde. İlan vermeyi zamanında birkaç kez denemiştik, ancak hiç iyi tecrübeler yaşamadık. Seminerlerde, derslerde veya staj süresince tanıdığımız, bildiğimiz, ofise uygun olacağını düşündüğümüz insanlarla tekrar irtibata geçiyoruz. Mesela bizde çalışmış ve işlere katkı koymuş, ekiple kaynaşmış bir stajyerin okulu bittiğinde ofiste yeri hazırdır çoğu kez. Görücü yöntemini de kullandığımız oluyor, ofisteki ekibin önerdiği arkadaşları gibi… Yani özetle işe alım süreci bizde daha analog ilerliyor. İş görüşmelerini de sadce ben ve Mehmet yapmıyoruz. Ofisten insanların görüşlerini alıyoruz, bazen görüşmeleri onlar yapıyor.


Portfolyolarda neye dikkat ediyorsunuz?


Portfolyonun bir proje dizininden fazlası olması gerekir. Bir seçki, sahibinin belirli bir düşünceyle bir araya getirdiği, söyleyecek lafı olan bir bütün olmalı portfolyo. Ne yazık ki böylesine çok az rastlıyorum. Yeni mezunsa, göstermek istediği yönlerini, becerilerini, ilgilerini ortaya çıkaran okul projelerini seçmeli. Yeni mezun değilse, okul zamanından sadece 1 proje yeterli. Diğer ofislerle, stajlarla ve ekip işi olan yarışmalarla ilgili metin, çizim ve görsellerin hangilerini kendisinin ürettiğini net olarak yazmalı. Çalıştığı ofisin yaptığı bir binanın fotoğraflarını koymanın tek başına bir anlamı yok. Tam olarak hangi süreçlere katkı koyduğunu, hangi çizimleri ürettiğini yazmalı, ki biz de ofis içinde ona bir yer hayal edebilelim.


Önemli bulduğunuz kişisel ve mesleki yetkinlikler nelerdir? Üniversite eğitimi süreci için ne tavsiyeleriniz olur? 


En önemli olanı karakter. Garip gelecek ama, artık şöyle düşünüyorum. Teğet’e katılacak yeni arkadaşlarımız öncelikle iyi huylu, olumlu düşünen, mütevazi, çalışkan, dürüst insanlar olmalı. Mesela ilk sorunda suçlu arayan, sorumluluk almaktan kaçınan biri ne denli kabiliyetli olursa olsun ekibe iyi gelmiyor. Gerisi bildik konular: Hangi programları kullandığı, stajları, yaptığı geziler, okuduğu kitaplar, filmler, diğer ilgi alanları, hepsi önemli. Bu bilgileri portfolyonun sonuna kısa bir liste olarak koymak yerine bütüne yedirmenin yollarını bulmalı. Eğitim hayatı sürerken ofislerle iletişim kurması, stajını ciddiye alarak yapması, okul içi mesleki, sosyal etkinliklerde yer alması da aklıma gelen diğer önemli konular.


Deneyim sizce ne kadar önemli? Yeni mezunların ofisinizde şansı nedir? 


Deneyim tabii ki önemli. Ama yeni mezunların Teğet’teki yeri de çok özel. Eğer bir adayın ofise uyum göstereceğini düşünüyorsak, mesela bizde staj yapmış ve ekibe faydalı olmuşsa onu hemen alırız ve içeride hızla tecrübe kazanır. Hatta altyapısı Teğet’te oluştuğu için faydalı, versatil, çok yönlü biri olur. Biz mesela pandemi sürecinde uzaktan çalışmaya hızla uyum sağladık. Bu hızın ve verimliliğin uzun süre bir arada çalışan ekibin beraber bir geçmişi olmasına bağlıyorum. Uzun süreli iş ilişkileri iyi oluyor. Birbirimizi iyi tanıyoruz. Küçülmeye mecbur kaldığımız kriz zamanları hariç bizde işe giriş çıkış sirkülasyonu çok azdır.


Özellikle tercih ettiğiniz üniversiteler var mı?


Şu anda ofiste çalışan insanlar 8 farklı okuldan. Yüksek lisans mezuniyetlerine bakarsak bu sayı 10’a çıkıyor. Buna bakarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Okula göre seçim yapmıyoruz. Karakterler, beceriler önemli. 


Ofisinize yeni katılacak arkadaşları nasıl bir çalışma ortamı bekliyor?


Proje ekiplerinin hızla yeniden yeniden karıldığı, herkesin projelerin farklı farklı noktalarında çalışma olanağı buldukları, insanların ofiste olup bitenden haberdar oldukları sosyal, dinamik ve eğlenceli bir ortamımız olduğunu düşünüyorum. Ancak bu çok çalışmıyor olduğumuz anlamına gelmiyor.

 

  • Beğendiniz mi? Paylaşın!

Yorum Bırakın