Ofisinize ekip arkadaşı alım süreciniz nasıl?
Ekip arkadaşlarımızı genellikle bize cv ile yapılan başvuruları değerlendirerek, mimar arkadaşlarımızın tavsiyesi ile ya da kendi öğrencilerimiz arasından seçerek oluşturuyoruz. HATIRLI Mimarlık web sitemizde bulunan IK sekmesi altında bir soru-cevap formumuz da var. Bu formdaki cevaplar da bize ışık tutuyor.
Portfolyolarda neye dikkat ediyorsunuz?
İçerik elbette çok önemli, ancak ilk bakışta portfolyoda kullanılan grafik tasarım dili ve becerisi ön değerlendirmede önem taşıyor. İçinde yer alan projelerin tasarımı, tasarımda öne alınan değerler ve sunumundaki yeterlilik çok önemli. Ofisimizde çalışacak olan ekip arkadaşlarımızın tasarım becerilerinin yüksek olmasına önem veriyoruz, projenin farklı aşamalarında farklı ölçeklerde, bir şekilde tasarım sürecine dahil olmalarını bekliyoruz. Zaman zaman projelerimizin konsept aşamasında, ofis içinde tüm ekip olarak yarışma modeliyle bireysel olarak çalışarak farklı fikirler üretilmesi ve değerlendirilmesi gibi çalışma yöntemlerimiz de oluyor. Portfolyolarındaki bilgilerin az, öz ve net olması önemli.
Önemli bulduğunuz kişisel ve mesleki yetkinlikler nelerdir? Üniversite eğitimi süreci için ne tavsiyeleriniz olur?
Mimarlık çok boyutlu olarak hayatın pek çok alanından, kültür sanat ve doğadan beslenerek üretim yapılan bir meslek. Bu sebeple öğrencilerime, mimar adaylarına ve yeni mezunlara sıklıkla söylediğim gibi kendilerini geliştirmek için her alandan beslenmelerini ve kendilerini geliştirmelerini çok değerli buluyorum. Dünyadaki gelişmeleri, yeni malzeme ve yapım teknolojilerini takip etmek, çok seyahat etmek, farklı coğrafları kültürleri tanımak, bakarken gerçekten görebilmeyi öğrenmek, film, tiyatro, edebiyat gibi sanatın her türünden beslenmek hem üniversite öğrenim sürecinde hem de hayat boyu kişisel ve mesleki gelişimleri için tavsiye edeceğim şeyler. Ayrıca takım çalışmasına uyumlu olup olamıyacaklarına dair bilgiler de aradıklarımız arasında.
Deneyim sizce ne kadar önemli? Yeni mezunların ofisinizde şansı nedir?
Biz yeni mezunlarla çalışmayı seviyoruz, elbette eksikliklerini tamamlamaları ve deneyim kazanmaları için bir süre gerekiyor. Ofis çalışma ortamının mimarlık eğitim sürecinin bir uzantısı olduğuna inanıyoruz. Bu süreci birlikte geçirdiğimiz ekip arkadaşlarımız ile uzun soluklu ve verimli birlikteliklerimiz oluyor.
Özellikle tercih ettiğiniz üniversiteler var mı?
Ortağım Nami Hatırlı ve ben ODTÜ mezunlarıyız. 2003-2018 yılları arasında 15 yıl ODTÜ Mimarlık Bölümünde yarı zamanlı olarak 4.sınıf stüdyosunda öğretim görevlisi olarak çalıştım, halen Atılım Üniversitesi’nde yarı zamanlı olarak eğitmenliğe devam ediyorum. Bu süreçte haliyle kendi mezun olduğumuz okulumuzun mezunlarını daha sıklıkla tercih ettik, kendi öğrencilerimizden çalışanlarımız oldu. Ama bu diğer üniversite mezunlarına kapılarımızın kapalı olduğu anlamına gelmiyor, nitekim şu anda ofisimizde farklı üniversitelerden mezun ekip arkadaşlarımız var.
Ofisinize yeni katılacak arkadaşları nasıl bir çalışma ortamı bekliyor?
Hatırlı Mimarlık butik/ küçük ölçekli bir ofis, fiziki mekan olarak da bu karaktere uygun bahçeli müstakil bir ofisimiz var. Kurucu ortaklar olarak projelerimizin konsept tasarımından şantiye kontrollerine kadar tüm süreçlerinin bizzat içinde olmayı seven mimarlarız. Ofisimizde mesai saatlerini verimli kullanıp, çok gerekmedikçe fazla mesai yapmadan düzenli çalışarak üretmeye çalışıyoruz, elbette işimizin doğası gereği zaman zaman proje teslim öncesi, haftasonu çalıştığımız ve/veya hafta içi mesai saatlerinin uzadığı oluyor. Ekip arkadaşlarımıza almak istedikleri ölçüde tasarım ve sorumluluk vermeye hazır bir düzenimiz var, yaptığı işi tutkuyla seven, ekip ruhuyla çalışmaktan keyif alan mimarlarla birlikte üretmeyi seviyoruz.