+ Ofisinize ekip arkadaşı alım süreciniz nasıl?
Online platformlarda (sosyal medya & çeşitli web sitelerinde) iş ilanı yayınlıyor, gelen Cvleri bir havuzda topluyoruz. Cvlerin hepsini inceledikten sonra uygun olan adaylarla iletişime geçip online ya da yüz yüze görüşmeler sağlıyoruz. Görüşmelerimiz 2 ya da 3 aşamalı oluyor.
İlk görüşmemizde adayı tanımak adına sorduğumuz bazı sorular var. Eğitim hayatı, iş tecrübeleri, gelecekte kendisini nerede gördüğü, bir ofisten beklediği, kendisinin güçlü ve zayıf yönleri, neden bizimle beraber çalışmak istediği gibi genel sorular…
Aslında bu soruların cevaplarıyla beraber bizler de enerji olarak pozitif veya negatif görüşlerimize ulaşıyoruz. Eğer pozitif yönde gidersek, ikinci görüşme aşamasına geçiyoruz.
+ Portfolyolarda neye dikkat ediyorsunuz?
Portfolyonun niteliği, nasıl iletildiği bizim için çok önemli. Mesleğimizden ötürü portfolyonun grafik anlamda ilgi çekici, belirli tasarım prensiplerine uygun, estetik ve yaratıcı olmasını bekliyoruz. Kullanılan renkler, portfolyonun anlaşılabilirliği, içindeki veri zenginliği, düzenli ve tertipli olması…
İşlerin, 3D görselleri ya da fotoğrafları, bu projelerde ne görev aldığı, projelerin hangi firmadayken gerçekleştiği, projeyi ekip ile beraber mi yoksa kişisel olarak mı gerçekleştirdiği, proje metrekaresi gibi detayların yer alması da önemli. Bazı CV ve portfolyolar Word y ada Powerpoint vb. uzantılarda geliyor. Bu CVleri değerlendirmeye hiç almıyoruz… Karşımızdaki adayın profesyonel bir bakış açısına sahip olması bizler için çok önemli.
+ Önemli bulduğunuz kişisel ve mesleki yetkinlikler nelerdir? Üniversite eğitimi süreci için ne tavsiyeleriniz olur?
Öncelikle mesleğini sevmesi çok önemli. Bizim işimiz çok kapsamlı ve çok zor. Gerçekten bir noktadan sonra meslekten öte hayat tarzına dönüyor, bu sebepten işin içinde biraz tutku olması gerektiğini düşünüyoruz.
Azimli, tuttuğunu koparan, neşeli, güçlü karakterli, girişken, uyumlu, becerikli, çalışkan, sorumluluk sahibi, detaycı, program yapma ve organizasyon yeteneği olan, problem çözebilen ve dürüst olan karakterler, bizim için ideal ekip arkadaşı olabilir J
Eğer özellikle tasarım tarafında konumlanacak bir ekip arkadaşı ise arayışımız; yetenekli, vizyonlu, yaratıcı, araştırmacı ve meraklı olmalarını da bekliyoruz.
Üniversite sürecinde öncelikle kişiler nasıl doğru bir şekilde iş başvurusu yapılır, ilgi çekici bir portfolyo nasıl oluşturulur mutlaka öğrenmeli. Burada tabii kurumlara da iş de düşüyor. Okuldaki projeler pek gerçek hayata yakın olmuyor açıkçası. Tavsiyem, öğrenciyken olabildiğince, gerçek hayata dokunmaları olurdu. Yazları iyi değerlendirilip kendilerine uygun bol bol stajlar yapmaları. Mimari ve İç Mimarinin kendi içinde farklı tarafları var. Kişi gerçek hayatta tasarım tarafına mı, uygulama detay projelerine mi yoksa inşaat/uygulama alanına mı yatkın ve yetenekli olduğunu tecrübe edebilmeli.
Okullarından mimarlarla birebir sohbet edebilme – soru sorabilme şansı talebinde bulunmaları, farklı seminer, konuşmalara, eğitimlere katılmalı, olabildiğince malzeme öğrenmeleri, bol bol gezebilme – görme şansı yakalamaları… Her detay, her farklı fonksiyon insanın aklında kalıyor ve gün geliyor bu görseller kafada farklı ampüller yanmasına sebep veriyor.
Ayrıca olabildiğince program öğrenmelerini tavsiye ederim, buna 3D render programları da dahil. Program bilgisinin fazlalılığı kişinin tercih edilme sebebi olacaktır. Artık dijtal bir hayatın içindeyiz, mesleğin dijitale değen her noktasında bilgi sahibi olunmalı. Örneğin adayın kendisine websitesi oluşturmuş olması, video vb kısa şeyler iletmesi ilgi çekici oluyor.
Bunun yanında mutlaka yabancı dil de öğrenilmeli, iyice pekiştirilmeli. Çok önemli! Her bilinen program ve yabancı dil, kollara birer birer takılan ömürlük bilezikler.
İş hayatında atak olmak gerekiyor, sosyal becerilerinin yüksek olması gerekiyor, azimli olmaları gerekiyor, projeler, süreç ve bütçe ile çok kısıtlanıyor. İşin içine müşteri yönetimi de giriyor. Müşteri ne derse haklıdır kavramı da gerçek tabii bir yandan:) Bunların hepsini idare edebilmek için, üniversite hayatında bu gerçeklere de değinilmesi gerekiyor diye inanıyorum.
Yeni mezun olduktan sonra dünyayı tasarlayabileceğine inanıyor insan, ancak bu uzun ve zor bir yol. Çok çalışmak, emek harcamak gerekiyor, farklı tecrübelerle hangi alanlarda yetenekli ve istekli olduğunu keşfetmek gerekiyor.
+ Deneyim sizce ne kadar önemli? Yeni mezunların ofisinizde şansı nedir?
Deneyim bizim için önemli. Ancak yeni mezunların ofisimizde tabii şansı var. Hangi pozisyonda konumlanacağı ve o sıradaki pozisyon arayışımızla ilgili açıkçası.
+ Özellikle tercih ettiğiniz üniversiteler var mı?
Belirli bir üniversite yok açıkçası. CV / Portfolyonun niteliği, kişinin kendini nasıl ifade ettiği daha önemli diyebilirim.
+ Ofisinize yeni katılacak arkadaşları nasıl bir çalışma ortamı bekliyor?
Huzurlu, hem rahat hem disiplinli, bahçe manzaralı – Bebek’te denize yürüme mesafesindeJ düzenli çalışma saatlerine sahip, hafta sonu çalışılmayan, samimi, sorumluluk alabileceği, butik bir iş ortamı…