Feza Koca | ELİPS Tasarım Mimarlık Kurucu

+ Ofisinize ekip arkadaşı alım süreciniz nasıl?

Ofisimize ekip arkadaşı alım süreçlerimiz dönem dönem değişiyor. Bazı dönemlerde iş ilanları portallarına ilan vererek çalışma arkadaşları arıyoruz. İlan vermeden önce çevremizdeki mimar arkadaşlara bildiriyoruz ve kendi sosyal medyamızda paylaşıyoruz. Tanıdık ve tavsiye üzerine görüştüğümüz arkadaşlar oluyor. Yazları da stajyerlerimiz oluyor, kimi zaman memnun olduklarımızı da mezuniyet sonrası ekibimize dahil ediyoruz.

+ Portfolyolarda neye dikkat ediyorsunuz?


Portfolyolarda öncelikle mesleğe karşı duyulan özene dikkat ediyoruz. Bu da portfolyonun özgünlüğü ve hazırlanma titizliğinde kendini gösteriyor. Sonra da çalışılan projelerdeki özgünlük ve özen önem kazanıyor. Bir de okul projeleri haricinde bireysel olarak yapılan tasarımlar ve yarışma projeleri öne çıkıyor.

+ Önemli bulduğunuz kişisel ve mesleki yetkinlikler nelerdir?Üniversite eğitimi süreci için ne tavsiyeleriniz olur?
 

Mimarlık eğitimi ülkemizde 4 sene sürüyor. Ne yazık ki bu süre çok kısa, mesleki olarak gerekli bilgileri edinebilmek için yeterli değil. Bu mesleği gerçekten seven ve hakkını vererek yapmak isteyen mimar adaylarının dersler haricinde de sürekli kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Yarışmaları takip etmeliler, zorunlu stajların yanında da mümkün olduğunca boş vakitlerinde ofislerde ve şantiyelerde gönüllü staj yapmalılar. Malzeme bilgilerini güçlendirmeliler, fuar ve etkinlikleri takip etmeliler. Mimar ve tasarımcıları takip etmeliler. Sadece mimarlık değil, sanat ile de ilgilenmeleri gerekir. Tasarımı bir bütün olarak görmelerini tavsiye ediyorum. Ne kadar donanımlı ve farklı olurlarsa öne çıkacaklardır ama heves ve çalışkanlıkla bu işi yapabileceklerini de unutmasınlar.


+ Deneyim sizce ne kadar önemli? Yeni mezunların ofisinizde şansı nedir?


Deneyim çok önemli. Yeni mezun bir mimarın bir ofiste gerçek anlamda bir işin inisitiyatifini alması en az 3 sene sürüyor. Bu 3 sene zarfında ofisin sahibi, elemanını bir hoca gibi eğitmeye devam ediyor. Bu yüzden de genelde yeni mezun almak istemiyorlar. Ben yıllardır yeni mezun alıyorum, hatta öyle ki staj için gelip de ekibimize giren bir çok arkadaş oldu. Yıllardır ofiste yetiştirdiğim yeni mezun arkadaşlardan sonra üniversitede proje dersleri vermeye başladığımda hiç farklı gelmedi.


+ Özellikle tercih ettiğiniz üniversiteler var mı?


Açıkçası eskiden tercih ettiğim üniversiteler vardı. Ofisimi ilk açtığım yıllarda çalışma arkadaşlarımın hepsini İTÜ mezunu arkadaşlardan seçtim. Daha sonraki yıllarda Mimar Sinan ve YTÜ mezunları da ekibimize katıldı. Ancak, son senelerde özel üniversite hoca kadroları da bu saydığım üniversitelerden oluştuğu için artık üniversiteden çok iş başvurusunda bulunan kişinin kendisi ve portfolyosu öncelik konusu oldu.


+ Ofisinize yeni katılacak arkadaşları nasıl bir çalışma ortamı bekliyor?


Ofisimiz çok büyük bir ofis olmadığından her nekadar herkes kendi projesini takip etse de gerektiğinde diğerinin de projesine destek olmaktadır. Ofiste hepimiz bir anlamda İsviçre çakısı gibiyiz. Her nekadar şantiyelerimizi takip eden arkadaşlarımız olsa da ofisteki
srkadaşlar da kimi zaman şantiyede bir montajın başında olabilir. Ofiste bina tasarlayan arkadaş bir gün koltuk da tasarlar. Herkesi tasarıma katılması için teşvik ederim, mimarlık mezunu birinin teknik ressam gibi çalışması taraftarı değilim. Tasarım, proje ve uygulama süreçlerinin aynı derecede önemli olduğunu bilerek çalışılması gerektiğini vurguladığımız bir ortamımız var. Tüm etkinliklere ve toplantılara ekip arkadaşlarımı da dahil ederim.

  • Beğendiniz mi? Paylaşın!